Dieta bezglutenowa – czy jest odpowiednia dla każdego?

Dieta bezglutenowa jest trendem, który zdecydowanie rośnie w siłę. Obecnie, coraz więcej ludzi stawia taki sposób odżywiania na równi ze zdrowym odżywianiem. Jednak, czy jest to prawda?

Chętnie kupujemy chleby, makarony, ciasta i ciasteczka bezglutenowe. Czy jest prawdą, że większość z nas musi unikać tego składniku w swojej diecie? Czy dieta bezglutenowa jest faktycznie zdrowsza, niż „zwykła”? Sprawdź, czy gluten jest tak straszny jak go malują.

dieta bezglutenowa zboże

Czy musimy się obawiać glutenu?

Czy wiesz, czym dokładnie jest gluten? Jest to mieszanka białek roślinnych, która występuje w zbożach, takich jak: żyto, pszenica, jęczmień,. Co więcej, gluten możemy znaleźć w orkiszu, pszenżycie oraz kamucie. Jego cechą charakterystyczną jest kleistość, która powoduj, że ciasto podczas wyrabiania ma „ciągnącą się” konsystencję. Dodatkowo, dzięki występowaniu glutenu ciasto w trakcie pieczenia wyrasta, a po obróbce termicznej ma porowatą strukturę.

Gluten (zaraz po mleku) jest jednym z najczęściej alergizujących składników pożywienia. Badania dowodzą, że koło 25% osób, które posiadają alergie, są wrażliwe również na to białko. Pamiętaj o tym, że nietolerancja glutenu jest bardzo poważną przypadłością, a właściwie możemy nazwać ją chorobą. Regularne (a nawet sporadyczne) spożywanie glutenu przez osoby uczulone może spowodować znaczące uszkodzenie kosmków jelitowych. Rezultatem tego działania jest pojawienie się choroby- celiakii. Ludzie zmagający się na co dzień z tą przypadłością muszą koniecznie przejść na dietę bezglutenową.

Dieta bez glutenu – dla kogo?

Panująca od kilku lat moda niestety sprawiła, że coraz więcej zdrowych ludzi rezygnuje ze spożywania produktów zawierających gluten. Każdego dnia, z ekranów krzyczą do nas znani ludzie, którzy po odstawieniu tego konkretnego składnika, np. zrzucili nadprogramowe kilogramy, mają więcej energii, czy pozbyli się kłopotliwych migren. Oczywiście, może być to prawdą, jednak warto pamiętać o „drugiej stronie metalu” i negatywnych konsekwencjach takiego działania.

„DIETA BEZGLUTENOWA JEST PRZEZNACZONA PRZEDE WSZYSTKIM DLA OSÓB CIERPIĄCYCH NA CELIAKIĘ, CZYLI CHOROBĘ TRZEWNĄ.”

Celiakia

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną i w momencie jej zdiagnozowania, chory powinien stosować dietę bezglutenową przez całe swoje, dalsze życie. Oprócz celiakii możemy również wspomnieć o alergii na gluten.

Stosowanie odpowiedniej diety może sprawić, że alergia pokarmowa ustąpi po czasie lub zmniejszy siłę oddziaływania na organizm.

Dietę bezglutenową możemy nazwać dietą eliminacyjną. W żadnym wypadku nie jest ona polecana osobom zdrowym! Żywność bezglutenowa, którą wyprowadzamy na stałe do naszego jadłospisu (ponieważ wydaje nam się, że pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie) powinna być skonsultowana z lekarzem. Dieta bezglutenowa jest restrykcyjna, dlatego wymaga dużego zbilansowania odżywiania, tak abyśmy dostarczali składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. W innym wypadku, może ona wywołać znaczne niedobory w organizmie i zacząć być szkodliwa.

żywność bezglutenowa

Rezygnować z glutenu, czy nie?

Dieta bezglutenowa może niestety przynieść zdrowej osobie znacznie więcej szkody, niż pożytku. Notoryczne wykluczanie konkretnych produktów takich jak makarony pszenne, kasze: pęczak, jęczmienne, pieczywo, kawy zbożowe, czekolady nadziewane, produkty mleczne i inne, na rzecz produktów bezglutenowych może sprawić, że dieta będzie na tyle uboga w ważne elementy, że możesz spowodować pogorszenie się stanu Twojego zdrowia. Pamiętaj, że zdrowe odżywianie nigdy nie polega na ograniczaniu składników odżywczych, a na ich dostarczaniu!

Ograniczając produkty z glutenem, przede wszystkim, Twój organizm przestanie dostawać odpowiednią ilość węglowodanów żelaza, błonnika, wapnia, cynku oraz witamin B1 i B2.
Chęć zrzucenia kilku kilogramów nigdy nie może być przyczyną rozpoczęcia diety bezglutenowej. Może to doprowadzić do anemii oraz osteoporozy.

Ważne! To nie jest dieta dla WSZYSTKICH

Jeśli obserwujesz nietypowe reakcje swojego organizmu i przypuszczasz, że możesz być uczulony/na na gluten, niezwłocznie skonsultuj się ze swoim lekarzem i wykonaj odpowiednie testy i badania.

Zobacz także

Dodaj komentarz