Dieta na bazie warzyw cebulowych

Porozmawiajmy o cebuli, nie wiem czy wiecie ale jest bardzo zdrowa i ma niewiele kalorii. Do warzy cebulowych zaliczyć możemy również szczypiorek, pora oraz czosnek. Czosnek w całej tej grupie ma najwięcej kalorii bo, aż 150 w 100g, jednak zawsze używamy go w małych ilościach więc nie jest to tak bardzo odczuwalne.

Warzywa cebulowe mają wiele cennych składników mineralnych i są bardzo dobre dla naszego organizmu. W cebuli znajdziemy wapń, potas, witaminę C, a także prowitaminę. Istotnym składnikiem jest również olejek lotny, który zawiera związki siarki, olejek ten hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych znajdujących się w ciele człowieka. W szczypiorku znajdziemy witaminę C oraz związki siarki. Czosnek tak samo jak cebula zawiera olejek lotny oraz witaminę C, jest to jeden z najlepszych produktów wspomagających odporność organizmu. To właśnie w czasie przeziębień najczęściej sięgamy po czosnek.

Warzywa cebulowe poza czosnkiem zawierają 25 kalorii w 100 g, spokojnie możemy je więc spożywać bez obaw o naszą dietę. Dietę cebulową możemy stosować jedynie przez 2 tygodnie. Niestety produkty te nie są zbyt delikatne dla żołądka i u bardziej wrażliwych osób mogą powodować wzdęcia. Na takiej diecie nie schudniemy też wiele, zakłada się, że w ciągu tygodnia schudniemy około 0,5 – 1kg.

Co powinniśmy jeść w trakcie diety? Przynajmniej w dwóch posiłkach w ciągu dnia powinny znaleźć się warzywa cebulowe. Może być to sałatka do obiadu z dodatkiem cebuli i szczypiorku. Może być to ryż posypany szczypiorkiem, bądź sałatka na bazie pora. Możemy warzywa cebulowe łączyć z wszystkimi innymi warzywami. Oczywiście wszystkie spożywane posiłki muszą być zbilansowane, najlepiej zmieścić się w 1000 kalorii w ciągu dnia.

Jaki jest mój wniosek? Równie dobrze podobną ilość kalorii można zrzucić stosując po prostu dietę 1000 kalorii. Jedzenie tak dużej ilości warzyw cebulowych nie ma jakiś wyjątkowych działań. Co prawda znajdziemy w nich wiele cennych składników, jednak tak duża ilość może nam zaszkodzić jeżeli nasz żołądek jest delikatny. Uważam, że warto jeść cebulę, czosnek, szczypiorek czy por ale w umiarkowanych ilościach.

Mam dla was jeszcze świetny przepis na przeziębienie, który sprawdza się genialnie. Ja wykorzystuję mleko belzkatozowe, czosnek i miód. Mleko podgrzewa ale nie bardziej niż do 4o stopni Celsjusza, dodaję miód i czosnek, dokładnie mieszam. Może nie smakuje jakoś niesamowicie ale stawia na nogi :)

 

Zobacz także

Dodaj komentarz