Makaron z pesto domowej roboty

Pesto idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju makaronów, wykonanie domowego pesto nie zajmuje wiele czasu, a pozwala na stworzenie pysznego i zdrowego posiłku, dlatego dzisiaj właśnie przepis na domowe pesto.

Potrzebna będzie nam świeża bazylia, ja zwykle kupuję te w doniczce, wystarczy podlać co jakiś czas, a będziemy cieszyli się świeżą bazylią w kuchni. Oprócz tego potrzebujemy orzeszki pinii lub nerkowca około 8 gram. Potrzebny będzie również ser późno dojrzewający, może być parmezan lub tez jeden z moich ulubionych grana padano około 20 gram. Do pesto dodajemy również 3 łyżki oliwy, masło ghee, 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu.

Bazylię należy dokładnie opłukać, a następnie posiekać. Wszystkie składniki razem miksujemy za pomocą blendera lub w moździerzu. Pyszne domowe pesto jest gotowe. Pest możemy przechowywać w słoiczku w lodówce przez kilka dni.

Ja wykorzystałam makaron spaghetti, pesto genialnie pasuje również do tagliatelle czy farfalle, możemy wykorzystać praktycznie każdy makaron. Wybrany makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu, genialnego smaku doda masło ghee. Wrzucamy makaron na rozgrzaną patelnię, dodajemy pesto i chwilę podsmażamy, dzięki temu smak będzie bardziej intensywny. Danie podajemy posypane potartym parmezanem (nigdy nie kupujcie gotowego potartego parmezanu, nie ma on takiego smaku jak ten prawdziwy, lepiej kupić całą kostkę i utrzeć parmezan). Do takiego makaronu z pesto genialnie pasują również suszone pomidory, ser feta i słonecznik.

Zobacz także

Dodaj komentarz